s
BLIVET.fi

Silityskuvien ohjeet

Silityskuvien kiinnittäminen on helppo juttu ja onnistuu hienosti myös tavallisella kotisilitysraudalla. Eri kalvot käyttäytyvät kuitenkin hieman eri tavoin ja tekevälle sattuu välillä virheitäkin. Seuraavassa on erittäin yksityiskohtaiset ohjeet, jolla saat parhaan lopputuloksen silityskuvien kanssa. Voit myös kysyä lisäohjeita meiltä sähköpostitse!

Mitä ottaa huomioon materiaalin valinnassa?

Silityskuvat kiinnitetään puhtaalle, kuivalle, silityksenkestävälle puuvilla- tai polyesterkankaalle. Materiaalin valinnassa tulee ottaa huomioon, että silityskalvo ei jousta. Kuvan voi silittää niin joustavalle kuin joustamattomalle kankaalle, mutta kuvan altistuminen venytykselle lyhentää käyttöikää.

Voimakkaassa venytyksessä erityisesti kuvan terävät ja kapeat kohdat saattavat irrota kankaasta tai kalvo saattaa haljeta terävistä sisäkulmista. Lisäksi venytystä vastustava kalvo muodostaa joustavassa kankaassa ryppyjä ympärilleen, jolloin vaate ei istu kauniisti. Paras valinta materiaaliksi on riittävän väljä tai venymätön kangas.

Tekstiilin esikäsittely

Uuden vaatteen peseminen ennen kuvan kiinnitystä on suositeltavaa; pintakäsittelyaineet saattavat heikentää kuvan kiinni pysymistä pesuissa. Vaate kannattaa myös silittää ainakin siitä kohdasta, johon kuva on tarkoitus kiinnittää; tämä helpottaa kuvan asettelussa.

Silityskalvon rakenne

Silityskalvossa on toisella puolella muovikalvo, joka pitää kuvan eri osia yhdessä ennen kiinnitystä. Toinen puoli kalvosta on liimapuoli, joka laitetaan kangasta vasten silitettäessä. Silityskalvon oikea puoli on muovikalvoa vasten, joten kumpikaan silityskuvan puolista ei välttämättä näytä samalta ennen silitystä kuin vaatteessa silitettynä.

Silityskuvan muovikalvo on useimmiten kirkas ja liimapintainen, mutta se voi olla myös värillinen ja/tai liimaton. Tärkeää on kuitenkin huomata, kumpi puoli kalvosta on muovikalvoa ja kumpi silityskalvon liimapuoli. Tämä ei yleensä ole vaikeaa.

Silityskuvan nylkeminen

Nylkemisellä tarkoitetaan taustan irrotusta varsinaisesta kuvasta. Myymämme valmiit kuvat ovat valmiiksi nyljettyjä, mutta jos olet tilannut silityskuvan omasta kuvasta, se pitää nylkeä ennen silitystä. Vaikka emme nyljekään omista kuvista tilattuja paloja kokonaan, testaamme kuitenkin, että nylkeminen onnistuu helposti esimerkiksi avaamalla jonkin nurkan. Tällaisesta kohdasta kannattaa nylkeminen aloittaa.

Nylkeminen onnistuu useimmiten kynsin, mutta apuna voi käyttää myös esimerkiksi neulaa, saksien kärkiä tai muuta terävää esinettä. Kannattaa muistaa, että muovikalvoon jätetään kiinni tarvittavat osat, ja ne, joita ei haluta silittää, irrotetaan. Silitettävään kuvaan ja sen reunoihin kannattaa koskea mahdollisimman vähän nylkemisen aikana, että se pysyy siistinä. Kuvan keskeltä irrotettavat osat saa helposti alkuun pistämällä niitä terävällä esineellä reunan vierestä poistettavan osan puolelta.

Eri kalvojen nyljettävyydessä on eroja; jotkut kalvoista nylkeytyvät erittäin helposti, toiset taas voivat olla tiukastikin kiinni muovikalvossa. Ei siis kannata pelästyä, jos jonkin kalvon tapauksessa joutuukin käyttämään enemmän voimaa irrottamiseen.

Säästä nylkemisestä jääneitä paloja silitysharjoitteluun!

Silitys

Silityslämpötila ja -aika vaihtelevat hieman kalvosta riippuen, mutta tyypillisin silityslämpötila on 150°C, joka vastaa noin kahta pistettä. Voit tarkistaa kunkin kalvon vaatiman lämpötilan ja ajan tämän sivun lopussa olevasta taulukosta. Silitysraudan lämpötila kannattaa tarkistaa esimerkiksi ruoanlaittoon tarkoitetulla lämpömittarilla, jos vain mahdollista. Koska tavallisen silitysraudan lämpötilaa ei saa kovin tarkasti säädettyä, toimitamme valmiin kuvan mukana myös nylkemisestä jääneen ylimääräisen palan, jolla voi testata silittämistä ennen varsinaisen kuvan kiinnittämistä.

Silitysharjoittelussa on tärkeintä saada lämpötila ja aika oikeiksi. Silittäessä tulee aina käyttää leivinpaperia silitysraudan ja kalvon välissä. Silitysrautaa kannattaa painaa voimakkaasti mutta liikuttaa silloin tällöin, että koko kuvio saa tasaisesti lämpöä. Silitysaika on n. 15 sekuntia, mutta riippuu sekä kalvosta että silitystavasta.

Jos silitettävä kuva on isompi kuin silitysraudan pohja, kannattaa kuva silittää osissa. Varsinkin, jos kuva koostuu useista erivärisistä paloista, palat voidaan silittää yksitellen - pieni ylimääräinen silitysaika ei haittaa!

Silitysharjoittelussa kannattaa käyttää ylimääräistä kangaspalaa, esimerkiksi vanhaa paitaa tai sukkaa. Jos mahdollista, materiaalin tulisi olla samankaltaista kuin varsinaisen kuvan kiinnityspinnan; tällöin lopputulos on todennäköisimmin samanlainen.

Näin teet harjoitussilityksen!

Tarkista ylimääräisestä kalvopalasta, kumpi puoli on liimapuoli ja kumpi oikea puoli. Erikoiskalvoilla puolet on yleensä helppo erottaa toisistaan, mutta yksiväriset perusvärit saattavat olla hyvin samannäköisiä molemmilta puoliltaan. Jos liimapuolta on vaikea erottaa, vertaa ylimääräisen kalvopalan molempia puolia oikean kuvan liimapuoleen ja yritä arvioida, kumpi on liimapuoli. Jos et siltikään erota, kumpi on liimapuoli, leikkaa ylimääräisestä kalvopalasta kaksi palaa.

Laita kangas silityslaudalle ja kalvo kankaan päälle liimapuoli alaspäin; jos et ole varma liimapuolesta, laita kaksi palaa kankaalle eripäin. Laita leivinpaperi kalvon päälle; etenkin, jos et tiedä onko liimapuoli oikeinpäin.

Silitä kalvo leivinpaperin läpi. Muista painaa silitysraudalla, mutta myös liikuttaa rautaa! Aloita silitysajasta, joka on taulukossa tämän sivun lopussa kyseisen kalvon kohdalla. Poista leivinpaperi ja tutki lopputulosta.

Jos reunat repsottavat tai kalvo on jäänyt huonosti kiinni, silitä lisää leivinpaperin läpi. Jos tämäkään ei auta, säädä silitysrautaa hieman kuumemmalle ja yritä uudelleen.

Jos silitysrauta on liian kuuma, kalvo saattaa sulaa. Tällöin kalvo näyttää sulaneelta tai kangas kuultaa kalvosta läpi. Erikoiskalvojen pintaefektit kärsivät. Säädä rautaa viileämmälle ja tee uusi harjoitus, kun rauta on ehtinyt jäähtyä.

Kun oikea aika ja lämpötila on löytynyt, on varsinaisen kuvan silityksen aika!

Näin silität kuvan!

Jos silitysharjoitus onnistui, onnistuu tämäkin!

Tarkista silityskuvasta, kumpi on liimapuoli. Tämä on helpompaa kuin testitilkussa! Jos muovikalvossa on liima, se on samalla puolella kuin silityskalvon liima. Liimapuolella kuvion reunat tuntuvat myös selvemmin.

Levitä vaate silityslaudalle ja silitä suurimmat rypyt pois. Asettele silityskuva vaatteelle. Kun sopiva paikka on löytynyt, laita leivinpaperi päälle ja silitä harjoitussilityksessä hyväksi havaittu aika. Poista leivinpaperi ja tutki lopputulosta.

Irrota muovikalvo varovasti. Muovikalvon liima saattaa olla kiinni kankaassa tiukemmin kuin ennen silitystä, mutta se ei haittaa. Kun pääset irrotuksessa silityskuvan kohdalle, varmista, että kuva on jäänyt hyvin kiinni kankaaseen, eikä lähde muovikalvon mukana irti. Jos kuva näyttää olevan enemmän kiinni muovikalvossa kuin kankaassa, silitä hieman lisää tai kuumemmalla - kuten harjoitusvaiheessakin.

Jos kuva vaikuttaa olevan kiinni yhdestä reunasta, voit myös koittaa onko se toisesta reunasta jäänyt paremmin kiinni. Pääasia on, että muovikalvon saa irti ilman että kuva irtoaisi mukana. Liian pitkä silitysaika voi myös saada muovikalvon tarttumaan tiukempaan kiinni. Jos muovikalvo irtoaa hyvin, mutta jokin reuna jää repsottamaan, kannattaa jatkaa silitystä - leivinpaperin läpi ilman muovikalvoa - muutama sekunti.

Jos käytät useita värejä, toista kullekin osalle erikseen. Muista, että eri kalvoilla saattavat ajat ja lämpötilat vaihdella! Tarkista taulukosta myös päällesilitettävyys. Yleisesti kannattaa huomioida, että kalvo pysyy parhaiten kiinni vaatteessa.

Parhaan kiinnityksen takaamiseksi silitä vaatetta myös nurjalta puolelta kuvan kohdalta muutama sekunti. Et tarvitse edes leivinpaperia.

Nyt sinulla on uusi vaate valmiina - onnittelut!

Pesu

Useimmat kalvot kestävät vähintään 40°C konepesun, jotkut jopa 60°C tai 80°C. Erikoiskalvoilla suositus saattaa olla vain 30°C. Tarkista tiedot kunkin kalvon kohdalta. Odota 24 tuntia ennen ensimmäistä pesua kiinnityksen jälkeen. Koristeltu vaate on suositeltavaa pestä aina nurin käännettynä.

Lämpötilataulukko

VäriLisätietojaSilitysPesu
PerusväritSileäpintainen, ohuehko peruskalvo. Tämän päälle voi silittää toisen kalvon.150°C, 12-15 sKorkeintaan 60°C
GlitterväritKarkeapintainen, erittäin kimaltava, paksu kalvo. Toista kalvoa ei voi silittää tämän päälle.150°C, 15 sKorkeintaan 40°C
HeijastavaValoa heijastava kalvo. Heijastusarvot eivät ole tiedossa, joten ei korvaa heijastinta.130°C, 10 sKorkeintaan 30°C
HologrammitSileäpintainen, eri väreissä välkehtivä ohuehko kalvo. Muovikalvo irrotetaan jäähtymisen jälkeen!160°C, 15 sKorkeintaan 40°C
MetallinhohtoväritSileäpintainen, ohuehko kalvo.160°C, 15 sKorkeintaan 40°C
NeonväritSileäpintainen, ohuehko peruskalvo. Näkyy UV-valossa.150°C, 12-15 sKorkeintaan 60°C
Kimallevärit (musta-kimalle)Sileäpintainen, ohuehko kalvo. Värillinen (musta) tausta, hopeiset kimalteet.160°C, 15 sKorkeintaan 40°C
KuparikäärmeKuvioitu pinta. Metallinhohtoväri.160°C, 15 sKorkeintaan 40°C
Käytämme verkkosivuillamme evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön.